Košarka na Olimpijskim Igrama – Može li Srbija do zlata?

Epidemija korona virusa uticala je na sve, pa tako i na Olimpijske Igre koje su bile zakazane za leto 2020-te u Tokiju. Ipak, situacija u svetu je naterala Olimpijski Komitet da, u saradnji sa Japanom, odloži održavanje OI za narednu godinu. Postoji i dalje dosta pitanja vezanih za realnost održavanja OI i ove godine jer se situacija sa virusom nije drastično promenila. Ipak, ako sve bude po planu, Olimpijske Igre u Tokiju održaće se od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Sa druge strane, mnoge košarkaške lige promenile su svoj raspored usled epidemije. Pre svega tu mislimo na NBA ligu čija se sezona završila u oktobru umesto tokom leta kada je bilo planirano. Zbog toga je i početak nove sezone pomeren, broj utakmica u regularnom delu smanjen, a plej-of zakazan za leto 2021. godine. Naime, finalna serija NBA lige može da potraje do 22. jula, što je samo dan pre početka Olimpijskih Igara!

Ovakva nesvakidašnja situacija otvara mnoga pitanja, a pre svega u kakvom će sastavu reprezentacije uopšte doći na Olimpijske Igre. Hoće li Sjedinjene Američke Države ostati bez najboljih igrača, makar onih koji budu igrali plej-of? I da li će to predstavljati šansu za druge zemlje da skinu Amere sa trona ili će i one doći znatno oslabljene?

Gde je tu Srbija i kakve su naše šanse na Olimpijskim Igrama?

Nakon neuspeha na Svetskom Prvenstvu 2019. godine, Aleksandar Đorđević napustio je klubu Srbije i prepustio palicu Igoru Kokoškovu. Dočekan od sportske javnosti sa uzbuđenjem, Kokoškov je preuzeu ekipu koja nije izborila plasman na Olimpijske Igre i koja se, u neku ruku, našla na prekretnici.

Bivši trener Finiks Sansa i aktuelni trener Fenerbahčea pokušaće Srbiju da odvede na OI putem kvalifikacionog turnira u Beogradu, čiji je početak zakazan za 29. jun. Na turniru će pored Srbije učestvovati još Novi Zeland, Dominikanska Republika, Portoriko, Senegal i Italija.

Naravno, nepoznanice oko sastava ekipa i ovde otežavaju bilo kakve prognoze. Zabrinjava i činjenica da je Srbija u kvalifikacijama za Evropsko Prvenstvo 2022. godine Srbija izgubila od „giganata“ poput Švajcarske i Gruzije. Istini za volju, u tim kvalifikacijama igrali smo i bez igrača iz Evrolige, a ne samo NBA, ali ostaje strah da oslabljen tim može da kiksira u kvalifikacijama za OI.

Ipak, ako sve bude po planu, reprezentacija Srbije trebala bi da igra u punom sastavu. Jedino je pitanje da li će Nikola Jokić biti na raspolaganju s obzirom da njegovi Denver Nagetski jedini imaju realne šanse da doguraju daleku u NBA plej-ofu. Ali čak i bez Jokića, Srbija ne bi trebala da ima problema sa ekipama koje će igrati u Beogradu. Jedinu pretnju može da predstavlja Italija, ali sa njima Srbija tradicionalno lako izlazi na kraj.

Dakle, Srbija će verovatno nastupiti na Olimpijskim Igrama, a šta će tamo biti ostaje da se vidi. Da su reprezentacije u punom sastavu, Amerikanci bi bili prvi favoriti, dok bi Srbija uz Španiju, Francusku i Argentinu vrebala iz prikrajka. Ukoliko SAD bude oslabljena, svaki rezultat je moguć i prognoze padaju u vodu. To smo videli i na prethodnom SP kada je američka reprezentacija završila na šestom mestu.