Čekajući Piksija – Nova nada za Srbiju ili prašina u očima?

Baš kao u poznatoj drami Samjuela Beketa, fudbalska reprezentacija Srbije večito čeka nekog svog Godoa. Ovoga puta u pitanju je legenda srpskog i japanskog fudbala, Dragan Stojković Piksi.

I mada je dolazak Piksija veoma blizu prema poslednjim informacijama, ostaje pitanje da li je to dovoljno da naša reprezentacija napokon zaigra na nivou koji se od nje očekuje, ili ćemo i dalje čekati Godoa, ko god on bio.

Selektorska vrteška koja ne prestaje

Nema mnogo sigurnih stvari u životu, ali ako se kladite na to da fudbalska reprezentacija Srbije neće imati istog selektora duže od jednog kvalifikacionog ciklusa šanse, ne očekujte veliku kvotu.

Nakon neuspešnih epizoda sa Krstajićem i Tumbakovićem, Srbija je napravila još jedan korak unazad i ostala bez plasmana na Evropsko Prvenstvo 2020. Na kratko je navijačima u Srbiji vraćena nada nakon impresivne partije u Norveškoj, samo da bi brzo bili vraćeni u realnost nakon očajne predstave u Beogradu protiv Škotske, u direktnom duelu za plasman na EP.

Ono što najviše plaši jeste suluda situacija sa Slavoljubom Muslinom, koji je dobio otkaz nakon plasmana na Svetsko Prvenstvo 2018 u Rusiji. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati slični slučajevi u svetu, gde selektor koji izbori plasman na neko veliko takmičenje dobije nogu umesto priliku da vodi svoj tim na tom takmičenju.

Slučaj Muslin pokazao je da Fudbalski Savez Srbije vode u najmanju ruku amateri, nesposobni da prepoznaju pravi trenutak za promene ili jednostavno korumpirani u toj meri da su spremni da svoj lični interes stave iznad dobrobiti reprezentacije. Koji god slučaj da je po sredi, čini se da Srbiji ni Godo, tj. Piksi neće moći da pomogne.

Hoće li Piksi doći i šta onda da očekujemo?

Odgovor Dragana Stojkovića se još uvek čeka, ali deluje da je dogovor blizu. Piksi treba da reši model isplate zaostalih dugovanja sa bivšim klubom, kineskim Gvangžuom, koji mu isplaćuje primanja nakon rastanka. Gvangžu je Piksiju dužan primanja za još godinu dana, pri čemu se taj dug briše ako on preuzme drugi klub ili reprezentaciju, osim ako Gvangžu ne pristane da isplati deo dugovanja.

Bilo kako bilo, ostaje pitanje šta zapravo Piksi može da uradi kao selektor Srbije i može li on, napokon, da postane dugoročno rešenje za klupu reprezentacije. Ono što je sigurne je da Dragan Stojković predstavlja osobu iza koje mogu da stanu svi. Sa njim na čelu, reprezentacija bi verovatno imala bezrezevnu podršku, što se nije dogodilo još od kada je Radomir Antić vodio Srbiju.

Isto tako je za očekivati da igrači pod njegovim vođstvom pokažu zalaganje koje se od njih očekuje. Piksi je apsolutna legenda srpskog fudbala, osoba koja ima autoritet i harizmu da bude pravi lider. Sa druge strane, Piksi nema baš mnogo iskustva kao trener, makar ne van Azije. Do sada je u prethodnih 12 godina samo vodio svoju Nagoju i Gvangžu, pri čemu je sa Nogojom osvojio jednu titulu i jedan kup. Ne baš impresivna trenerska karijera, ali reprezentacija je svakako drugačija vrsta izazova.

Za kraj, dok čekamo konačan odgovor Piksija, vredi napomenuti da bi njegov dolazak bio pozitivna stvar, pa makar to bilo some iznuđeno i kratkoročno rešenje koje će samo služiti da prikrije sistemske probleme u FSS. Neka Godo dođe, a onda kako nam bude.