Budućnost evropskog fudbala – ima li tu mesta za Srbiju?

Srpski fudbal odavno je na marginama evropskog klupskog fudbala. Od Barija je sada prošlo već 30 godina i sve je manji broj ljudi koji se sećaju najvećeg uspeha Crvene Zvezde i srpskog klupskog fudbala.

Iako su Partizan i Zvezda stidljivo prišli eliti u poslednjih desetak godina, čini se da nam sledi turbulentan period u evropskom klupskom fudbalu posle koga ništa više neće biti isto. Ako se planovi najvećih evropskih timova ostvare, Srbija će evropsku elitu ubuduće posmatrati samo preko malih ekrana.

Evropska Superliga ili kako bogati klubovi ucenjuju UEFA

Evropska Superliga je projekat najbogatijih evropskih klubova o kome se priča godinama. Prema nekim informacijama, klubovi poput Mančester Junajteda, Pariz Sent Žermena, Mančester Sitija, Juventusa, Barselone i Real Madrida žele da osiguraju još veći profit za sebe tako što bi se „otcepili“ od domaćih šampionata i UEFA i formirali sopstvenu ligu.

Ova ideja provlači se uvek kada bogati klubovi žele da nametnu neke svoje stavove, ali je uvek do sada UEFA uspela da pronađe kompromis i izdrži napade. Ipak, pandemija koronavirusa poslužila je kao izgovor ovim klubovima da ponovo pokrenu priču o Superligi. Čini se da je ovoga puta situacija znatno ozbiljnija, što se može zaključiti iz reakcije evropske kuće fudbala na ovu inicijativu.

Naime, deluje da je UEFA prihvatila poraz i da će Superliga zaživeti vrlo brzo. UEFA, zajedno sa FIFA, je dosad pretila da će igračima klubova koji se priključe Superligi zabraniti učešće na takmićenjima nacionalnih timova. Ovakav stav je, izgleda, promenjen i deluje da je UEFA spremna da odobri formiranje nove Superlige, možda čak i pod svojim okriljem.

Prema poslednjim informacijama, Superliga bi sadržala 16-18 klubova i igrala bi se po ligaškom sistemu, dok bi najboljih osam igrali za titulu. Takođe, njena premijerna sezona mogla bi da se odigra već 2022. godine! Ono što je novina jeste da su klubovi odustali od odluke da izađu iz domaćih šampionata, već bi igrali Ove informacije još uvek nisu zvanično potvrđene, ali ove promene nas gotovo sigurno očekuju.

Gde je tu Srbija i kako će izgledati ostala evropska takmičenja?

Ako se ovi planovi obistine, to bi značilo da će Liga Šampiona ostati bez najboljih klubova. Ostaje pitanje kako će onda izgledati najbolje evropsko takmičenje i kako će ove promene uticati na već najavljene promene poput uvođenja Europa Konferencijske Lige. Odgovore na ova pitanja za sada nemamo, te nam ostaje samo da čekamo.

Ipak, jedno je sigurno – u novoj Superligi neće biti mesta za srpske klubove. Crvena Zvezda i Partizan jednostavno nemaju dovoljno para da budu deo nove evropske elite, niti su dovoljno marketinški primamljivi za navijače iz zapadne Evrope. Pored toga, srpski klubovi već godinama nemaju rezultate koji bi ih preporučili za ovo takmičenje, čak i kada bi se kapital ostavio po strani.

Srpski i evropski fudbal vrlo brzo izgledaće potpuno drugačije od onoga na šta smo navilkli. U ovoj novoj konstelaciji snaga, bez najbogatijih klubova, Crvena Zvezda i Partizan možda mogu i doći do značajnijih rezultata. U kom takmičenju i kako će to takmičenje izgledati, ostaje da se vidi.